CYCLO MERINO MANIFEST

PLANNING 2024: WINTER VACHT 15/10/2023 - 24/03/2024 (winterrit enkel op zondag)
                                            LENTE LACHT 28/03/2024 - 21/07/2024   (voorjaar fietsseizoen op donderdag & zondag)
                                            ZOMER ZACHT 21/07/2024 - 14/08/2024   (zomerstop)
                                            NAZOMER PRACHT 15/08/2024 - 12/10/2024   (najaar fietsseizoen op donderdag & zondag)

Winter Programma


Gedurende het Wintervacht periode biedt Cyclo    Merino 1 rit per week aan. Dit elke zondag om 9u  zolang het weer het toelaat. Ritten duren +/- 2u.


 • Nieuwjaarsreceptie: zondag 28/01/2024 aansluitend na de rit.
 • Omloop Het Nieuwsblad: Op 25/02/2024
  neemt cyclo Merino als groep deel aan de cyclo van 150km vanuit het Kuipke. 
 • Herstart Donderdagrit : 28/03/2024


Meer info in de Merino Whatsapp Group:

https://chat.whatsapp.com/FMXkiG9nZpo1cEkbkFsOev

KORTE HISTORISCHE CONTEXT


Merino schapen werden vermoedelijk geïntroduceerd in Spanje door de Mariniden, een berberstam uit Noord-Afrika in de elfde eeuw. De spanjaarden zouden deze dan verder gemixt en gematched hebben om te komen tot wol dat verkoeling biedt in hittegolven, film op de huid bij regen en nestwarmte op ijspegel dagen. Initieel stond de doodstraf op de export van Merino schapen uit Spanje, maar Merini laten zich niet temmen. In de vijftiende eeuw werden de schapen verder in Europa geïntroduceerd en op heden is Merino het meest voorkomende schapenras ter wereld. We kennen op dit moment verschillende variëteiten tot in Australië en Nieuw-zeeland toe. Merino is een prachtige bastaard en een echte wereldburger.

 SAFETY FIRST


Wat er ook gebeurt veiligheid van de groep staat voorop. Een ongeval kan,maar dat proberen we te vermijden. Gebeurt het toch dan is een verzekering bij Cycling Vlaanderen sterk aanbevolen. Om verzekerd te zijn tijdens de ritten vragen we om je aan te sluiten bij Cyclo Merino via Cycling Vlaanderen. Dit kost €28 voor het hele jaar en je krijgt er nog een pak voordelen bovenop, zoals bv. kortingen bij partners van Cycling Vlaanderen en je bent verzekerd wanneer je met of zonder ons de baan op gaat.

Inschrijven kan via deze link: https://cycling.vlaanderen/lid-worden, waarbij je moet doorklikken op ‘recreatief aansluiten’ nadat je op ‘klik hier om aan te sluiten’ hebt geklikt. Vergeet zeker niet om Cyclo Merino te selecteren als recreatieve club.


Dragen van een helm is verplicht. Een ram heeft zijn horens , in de kudde zijn er enkel fietsers met een helm te bespeuren.

Zijn de dagen kort dan vinden de schapen elkaar door het dragen van een kop en staart verlicht. Kwispel je dan ga je sneller.

CYCLO MERINO KOERSTRUITJE


Ontworpen door Atelier Leda en gepast op de maat van elk schaap uit de kudde. Pas je nieuwe vacht in Cafe Merino en zij bestellen jouw maat wanneer er minimum 10 stuk bestellingen zijn. Klop aan bij Nele en/of Lieselot voor je shirt en pronk ermee!

 

Beschik je over een Cyclo Merino shirt dan krijg je een gratis consumptie na elke rit en kan je daarbovenop je Merino-spaarkaart laten vullen. Per 9 verzamelde punten op je spaarkaart val je in de prijzen! Om ervoor te zorgen dat je nooit uw spaarkaart thuis hebt laten liggen zal deze bijgehouden worden in de fichebak van Café Merino.

ALGEMENE KENMERKEN CYCLO MERINO-SCHAPEN

 

 • Merino trekken er op uit in groepsverband. Dat gebeurt in groepen van maximaal 25 schapen.
 • Indien de kudde groter blijkt dan 25, worden additionele herders voorzien en wordt de kudde gesplitst.
 • Allen voor de kudde, de kudde voor allen. Merino hanteren een strikte no-drop policy.
 • Merino's zijn van nature gemixt en de kudde verwelkomen graag nieuwe gezichten. Inclusiviteit en openheid zit in onze genen.
 • Cyclo Merino hanteert geen officiële ledenlijst. Je komt af en je rijdt mee, no questions asked. Vond je het plezant? dan rij je gewoon nog eens mee...en nog eens...en nog eens...we zijn een vrije groep dus geen verwachting of verplichting naar aanwezigheden.
 • Het testosteron-gehalte bij de gemiddelde Merino is bijzonder laag. Meer dan snelheid en machogedrag heeft de Merino het vooral begrepen op humor, sociaal contact, frisse buitenlucht en een snuifje filosofie. Merino waarden drukken we niet uit in wattage.
 • Samen rijden we uit, we grazen het vers gras op de zijkant, stoppen waar nodig om als groep ons te beschermen tegen wilde woeste wortels onderweg, bovenal helpen we elkaar bij pech en we dragen er zorg voor dat iedereen mee is.
 • Een Merino kudde haalt gemiddeld 27 km/uur. Als kudde en/of herder aanvoelen dat meer mogelijk is of minder wenselijk, wordt dit aangepast. De herder zet hierbij de toon.
 • Merino kleedt zich immer stijlvol. Opdagen in de kenmerkende kleuren wordt geapprecieerd maar is niet verplicht. https://p3d.in/FLlbL

 

Ordnung muß ein bisschen sein

 

Hoe vrij van aard ook, Merini beseffen dat in het hedendaags verkeer bepaalde regels gelden en passen deze zonder uitzondering toe. Specifiek voor de kudde geldt hierbij:

 • Merini rijden steeds twee aan twee, tenzij de weg dit niet toestaat.
 • Je fiets is bij de start van de Merino rit in orde , zo vermijden we onnodige bandenwissels
 • Indien de groep groter is dan 15 schapen rijden we op de weg, tenzij de wegkapitein anders aangeeft
 • Indien de groep kleiner is dan 15, fietst Merino op het fietspad.
 • De wegkapitein is herkenbaar aan het driekleurig armbandje.
 • Bovenal: Merino bewaren altijd hun kalmte en koel.

COMMUNICATIE


Communicatie verloopt via WhatsApp. De gpx staat de dag voordien in de groep. We maken voor elke rit een gpx en delen die ook via ons Strava account.

 

Groeit het gras groener dan gebeurt de communicatie door de herder, tijdens de winter schakelen we over op self service en kan iedereen elkaar vinden om er samen op uit te trekken. Tijdens de winterperiode zijn er geen officiële ritten. De Merini trekken dan er zelf op uit, je kan afspreken op de open Whatsapp om samen te fietsen.

Tijdens de selfservice periode kun je gpx inspiratie vinden op de routeyou pagina van Cyclo Merino. Hulp nodig bij gebruik van routeyou? https://youtu.be/LYifgTCaCSM